• Residentie Amadeus Maarssen

HET NIEUWE HART VAN MAARSSEN

Residentie Amadeus wordt gebouwd naast de entree van het Harmonieplein, op de hoek met de Gaslaan. De gemeenteraad heeft besloten dat het Harmonieplein wordt getransformeerd tot het nieuwe kloppende hart van het centrum van Maarssen.

HET CENTRUM

In het gezellige en karakteristieke centrum vindt u een veelvoud aan restaurants, eetcafé’s met terassen, winkeltjes en praktische voorzieningen zoals de warmebakker, de huisarts, de supermarkt en de bloemenzaak. Kortom: alle gemakken onder handbereik.

Locatie 1
Locatie 2

HISTORISCH DORPSGEZICHT

Maarssen is een dorp met geschiedenis. Een deel van het dorp is dan ook sinds 1966 beschermd door het Rijk. Dit beschermd dorpsgezicht ligt vlak bij Residentie Amadeus. Het omvat onder andere de Lange-, Heren- en Schippersgracht. Bovendien zijn 195 gebouwen in Maarssen een rijksmonument. De toren van de Hervormde kerk aan de Kerkweg is daarvan het oudste: hij stamt uit de 12e eeuw.

65 JAAR EEN KAZERNE

Residentie Amadeus verrijst op de plek van de voormalige brandweerkazerne. Vóór de bouw van de kazerne in 1939 zat de brandweer in het brandspuithuisje aan de Breedstraat, waar nu de wereldwinkel zit. Door de komst van een supermoderne autospuit in 1935, waarvoor de brandweermannen zelf 3.000 gulden bij elkaar hadden gebracht, werd het brandspuithuisje te klein. Daarom betrokken zij in april 1939 een nieuwe, eigentijdse kazerne: met een telefoon- en radioaansluiting én een elektrische klok aan de droogtoren (aan die toren hingen de brandweerslangen te drogen om schimmel te voorkomen). Na 65 jaar was de kazerne aan de Gaslaan echter ook weer uit de tijd; in 2003 verhuisde de brandweer naar de Binnenweg.